Relaxační pobyt - Dolní Morava

Sport a relax resort Dolní Morava - místo, kde 12 rodin strávilo prodloužený víkend.

Relaxační pobyt - Dolní Morava

Na podzimní pobyt do penzionu Terezka se naše rodiny začaly sjíždět již během středečního odpoledne. Pobyt začal večeří a seznámeni s programem. Děti nejvíce zaujala velká herna s dostatkem místa pro všechny.

Resort je vstřícný dětem a tak jsme hned další den ráno vyrazili do nedalekého Mamutíkova vodního a lesního zážitkového parku, jehož součástí je obří interaktivní atrakce pro děti v podobě 13 metrů vysokého mamuta (největší model mamuta na světě!). Park pro děti je tak rozsáhlý, že většině se nechtělo odejít na oběd a tak se několik rodin odpoledne do parku vrátilo. Jiné rodinky se vydaly na krátkou túru do blízkého okolí. Dolní Morava se rozkládá mezi Orlickými horami a Jeseníky na úpatí Králického Sněžníku a náleží do Národní přírodní rezervace Králický Sněžník, o přírodní krásy proto zde není nouze. Děti byly z celého dne tak unavené, že většina v herně zasedla k promítanému filmu a rodiče tak měli chvilku čas posedět u vína či piva a popovídat si.

V pátek jsme se všichni vydali na krátkou túru k Mléčnému prameni. Mléčný pramen, zvaný též Lanovka, je krasová vyvěračka. Jeho zdrojnicí je potok Poniklec, jehož vody mizí v ponorech a plynou do pramene podzemními jeskyněmi dlouhými nejméně 1,5 km. Protože začalo mírně pršet, část skupiny se vrátila na penzion a část podnikla trochu delší túru k Patzeltově jeskyni. Po obědě déšť neustával, proto jsme trochu pozměnili program a  připravili výtvarné tvoření. Maminky si vyráběly náramky z minerálů, mladší děti malovaly mamuty a vyráběly korálkové hvězdičky a starší děti zasedly k filmu.

V sobotu jsme se probudili do krásného, slunečného dne a program tak byl jasný. Dopoledne si děti a rodiče připravili přání, která se vložila do balonku, které jsme společně vypustili. Některé děti však mají tolik přání, že jejich balónky pod tíhou nechtěly letět. Po brzkém obědě jsme se vydali sedačkovou lanovkou na Stezku v oblacích, která se nachází ve výšce 1116 m.n.m. Ze samého vrcholku nás čekal dechberoucí výhled na celý masiv Kralického Sněžníku. Protože ze stezky vede několik tras naše skupina se rozdělila, někdo jel dolů lanovkou, děti zejména zaujala Mamutí horská dráha, která je nejdelší v republice a druhá nejdelší v Evropě, a dvě rodiny se vydaly zpět na horských koloběžkách. Sjezd na koloběžce vede po panoramatické trase (červená cyklotrasa), která je dlouhá 15 km a vede od horní stanice lanovky Sněžník zpět do údolí Dolní Moravy.

Náš pobyt uběhl velmi rychle, až se snad zdá, že čas běží o něco rychleji.

Po nedělní snídani a rozloučení  se každý rozjel do svého domova.

Za spolek ONKA

Skopalová Gabriela