11. 4.-15. 4. jsme si užili prodloužený víkend ve Zlatých Horách

Relaxační pobyt

Pro náš jarní relaxační pobyt jsme tentokrát vybrali Zlaté Hory, které se nachází na severovýchodě okresu Jeseník při hranicích s Polskem na Zlatém potoce. Jde o významné poutní místo a turisticky atraktivní lokalitu. Ubytovaní jsme byli v Hotýlku u Pekina v oblasti Dolního Údolí ve Zlatých Horách.

Ve středu večer přijelo všech 13 rodin a po velmi vydatné večeři jsme tak mohli zahájit náš pobyt, a jak jinak, než seznámení s programem u ochutnávky buchet a koláču, které maminky přivezly (osobně bych vyzdvihla frgály ze Vsetína) a skleničky dobrého vína.
Pravidelně je v našem programu zařazena arteterapie nejenom pro rodiče, ale i pro děti. Tentokrát jsme se do toho pustili hned ve čtvrtek dopoledne. Maminky si ozdobily plátěnou tašku technikou decoupage a děti vyráběly svícny na večerní stezku odvahy. Samozřejmě, že zejména malým dětem pomáhali rodiče, a někdy to tak vypadá, že dětské tvořeni je pro rodiče. I mnoho tatínků tentokrát předvedlo své umění.
Odpoledne jsme se vydali do nedalekého městečka Zlaté Hory. V plánu byla návštěva muzea, které sídlí ve Staré poště, nejhezčí budově zdejší městské památkové zóny. Postavená byla v roce 1698 jako vůbec první poštovní úřad na území tehdejšího Slezska. Nachází se zde 10 stálých expozic.
Malý zadrhel nastal, když se naše velká skupina rozdělila během cesty na dvě menší. Zatímco první skupina vedená Gábinou dorazila do cíle včas a šla na prohlídku muzea, druha skupina vedena zdatným horalem „lehce sešla z cesty” a doprovázená písněmi Ktož jsú boží bojovníci a Vím jedno návrší, v podání Martina Kříže, dorazila vyčerpaná a unavená zároveň se zavírací hodinou muzea. Proto se i část teto vyčerpané skupiny vydala zpět k hotelu autobusovou dopravou.
V pátek po snídani jsme se vydali na návštěvu Zlatokopeckého skanzenu, kde je vybudována replika středověkých hornických mlýnů s naučnou stezkou "Údolí ztracených štol". Navštívili jsme středověký hornický skanzen a dozvěděli jsme se mnoho zajímavého z období největšího dobývání zlata ve zdejším kraji. Naučná stezka vás přivede i k místu, kde voda teče do kopce. Optický klam je na místě tak silný, že pozorovatel jen stěží pochopí umění dávných zlatokopů. Zlatohorská hornická naučná stezka je ojedinělá turistická zajímavost v Evropě. Stezka vede po místech, kde lze spatřit pozůstatky po dobývání zlata Kelty, středověkých kovkopů i novodobých horníků. Cestou zpět jsme mírně zmokli, ale naštěstí to byla první a poslední dešťová přeháňka během našeho pobytu.
Odpoledne jsme měli pro děti připravenou Cestu za pokladem. Děti šly ve dvou skupinách po vyznačené cestě, kde na 8 stanovištích plnily různé úkoly. Po splnění všech úkolů si našly poklad v podobě sladkostí. Večer byl pro všechny děti připravený bowlingový turnaj. Za mladší děti vyhrála Nela Orságová a za starší děti vyhrál Ondra Budinský.

Sobota byla volným dnem a tak se každá rodina vydala jiným směrem. V okolí hotelu je mnoho zajímavých míst, včetně velmi blízkého a navštěvovaného Rejvízu, toto rekreační a turistické středisko je vzdáleno 5 km od areálu. Jedná se o největší vrchovištní Moravské rašeliniště. Nejznámější součást rezervace Velké mechové jezírko je staré více než 7000 let a vede zde naučná stezka. Někdo si zajel do blízkého Polska, jiní do města Jeseník, prostě každá rodina si užila tento den podle svého.
Večer jsme pro děti připravili stezku odvahy. Všechny děti včetně těch nejmenších stezku odvahy statečně zvládly a zasloužily si sladkou odměnu.

Neděle – den odjezdu domů, dopoledne jsme se sešli před hotelem a každý si na papírek napsal nebo namaloval své tajné přání. Pomalu se stává tradicí, že před odjezdem vypouštíme balonky splněných přání.
Stejně jako se balonky rozletěly do světa i naše rodiny se po obědě rozjely do svých domovů. Pevně věříme, že si pobyt všichni užili.

Děkujeme zaměstnancům AG FOODS, Biogena a moha dalším dobrým lidem, kteří nám pomohli s financováním tohoto pobytu.
Poděkování patří Smart Balloons za věcný dar v podobě helia a balónků.
Velký dík patří zaměstnancům hotelu, kteří splnili každé naše přání. Pevně věříme, že se do hotelu ještě někdy vrátíme.

Zlaté Hory