Prodloužený víkend ve Zlatých Horách

Relaxace, odpočinek, přijemná zábava, to jsou naše relaxační pobyty.

Prodloužený víkend ve Zlatých Horách

Prodloužený víkend v Hotýlku U Pekina začal ve středu. V odpoledních hodinách se pomalu začalo sjíždět všech 13 rodin, které se rozhodly, že s námi společně stráví několik dní v kraji pokladů, jak se Zlatohorsku říká.

Po vydatné večeři jsme se sešli ve společenské místnosti, kde je místo našich společných setkání. Rodiny se spolu seznámily, pozdravily se s přáteli a příjemně jsme si popovídali. Probrali jsme společný program na další dny a některé děti se již vydaly do bazénu, který je součástí penzionu. Hned ve čtvrtek ráno jsme se pustili do výtvarného tvoření. Maminky si zdobily dřevěné tácy ubrouskovou technikou a děti za pomoci tatínků vyráběly nádherné obrázky z vlnité lepenky. Dopoledne uběhlo jako voda ve Zlatém potoce, a tak jsme šli společně na výtečný oběd. Po krátkém odpočinku jsme se vydali na prohlídku nedalekého zlatokopeckého skanzenu, jehož dominantu tvoří hornická osada a také replika vodou poháněných středověkých hornických mlýnů zhotovených podle dobových nákresů. Přestože ještě nebyla turistická sezona, vyšli nám zaměstnanci skanzenu vstříc a připravili pro nás prohlídku těchto budov. Sami jsme pak pokračovali po naučné stezce, která jednak označuje místo, kde „voda teče do kopce“, a jednak informuje o geologii lokality či zdejší přírodě. Po vyčerpávajícím dni se většina z nás odebrala opět do bazénu.

Páteční dopoledne jsme věnovali krátkému výletu na rozhlednu Biskupská kupa, která byla postavena jako první kamenná rozhledna v Jeseníkách v roce 1898, u příležitosti padesáti let vlády císaře Františka Josefa. Z ochozu vyhlídkové věže jsou vidět všechny vrcholy jesenických hor včetně Pradědu. Západním směrem lze spatřit Králický Sněžník i Sněžku. Na východě pak Beskydy a za velmi dobré viditelnosti dokonce i nejvyšší štíty Vysokých Tater. My jsme tolik štěstí neměli, ale přesto to byl krásný výhled. Odpoledne jsme navštívili Rejvíz, jenž je vyhlášen vesnickou památkovou zónou – s ohledem na dochovanou dřevěnou lidovou architekturu převážně z 19. století. Je to opravdu vesnička jako z pohádky. Národní přírodní rezervace Rejvíz je zároveň největším moravským rašeliništěm.

Sobota je na našich pobytech volným dnem. V okolí se dá zhlédnout mnoho krásných míst. Někteří se vydali do Polska, které je opravdu za rohem. Jiní navštívili Poštovní štolu, Městské muzeum nebo si zajeli na Praděd. Je zde zkrátka mnoho zajímavých míst, která lze navštívit. Čtyři dny na návštěvu tohoto kraje jsou opravdu málo.

V neděli po snídani jsme vypouštěli balonky splněných přání. Děti si namalují nebo napíšou svá nejtajnější přání, která vložíme do balonku nafouknutého heliem, a pak je vypouštíme. Někdy je těch přání opravdu mnoho a balonky nechtějí létat, ale my jim vždy domluvíme a všechny balonky nakonec vzlédnou. I rodiče mohou napsat své přání, ale myslím, že všichni píšeme jenom to jediné a nejcennější, a to jsou zdravé děti.

Hlavním partnerem tohoto pobytu je společnost AG FOODS, Biogena a jejich zaměstnanci, kteří významně pomohli s financováním pobytu. Díky patří i dalším dobrým lidem bez jejichž pomoci bychom nemohli pobyty realizovat.

Děkujeme Smart Balloons za věcný dar.

V neposlední řadě patří díky Hotýlku U Pekina. Každé naše přání bylo předem splněno, cítili jsme se zde jako doma a strávili jsme tu několik příjemných dnů. Pevně věřím, že se ještě uvidíme.